Ryba w cieście piwnym



Był już chleb  z dodatkiem piwa, a nawet dwa chleby, była golonka i gulasz a nawet  piwne babeczki..a teraz pora na rybę w cieście piwnym.Przepis znalazłam  tutaj.
  • 4 filety rybne 
  • 140g mąki pszennej
  • 50g skrobi kukurydzianej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 250 ml piwa
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do głębokiego smażenia
Obie mąki, proszek i sól wymieszać razem. W osobnym naczyniu połączyć piwo i jajko, a następnie wlać do mąki. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić.Filety umyć i dokładnie osuszyć (ważne).W garnku rozgrzać olej, przy tym należy pamiętać, że nie może mieć ani za niską, ani za wysoką temperaturę. Odpowiednią temperaturę możemy sprawdzić wrzucając do oleju odrobinę ciasta, przy tym obserwując jak szybko się rumieni.Filety obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkim stron. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.