Przejdź do głównej zawartości
Był już chleb z dodatkiem piwa, a nawet dwa chleby, była golonka i gulasz a nawet piwne babeczki..a teraz pora na rybę w cieście piwnym.Przepis znalazłam tutaj.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do głębokiego smażenia
Obie mąki, proszek i sól wymieszać razem. W osobnym naczyniu połączyć piwo i jajko, a następnie wlać do mąki. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić.Filety umyć i dokładnie osuszyć (ważne).W garnku rozgrzać olej, przy tym należy pamiętać, że nie może mieć ani za niską, ani za wysoką temperaturę. Odpowiednią temperaturę możemy sprawdzić wrzucając do oleju odrobinę ciasta, przy tym obserwując jak szybko się rumieni.Filety obtaczamy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor ze wszystkim stron. Po usmażeniu odkładamy na ręcznik papierowy.
Robiłam kiedyś z podobnego przepisu, było bardzo dobre :)
OdpowiedzUsuńJa tez robiłam podobne , wiem ,że pyszne są :)
OdpowiedzUsuń