Jak zobaczyłam ten chlebek, wiedziałam , że muszę jego zrobić..a teraz żałuję.., że nie zrobiłam z większej porcji..jest po prostu pyszny..polecam..A troszkę później zapraszam na konkurs..
- 3 szklanki mąki chlebowej
- 1/4 łyżeczki drozdzy instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 szklanki wody w temp pokojowej
- 1/4 szklanki piwa o łagodnym smaku [dałam piwo jabłkowe]
- 1 łyżka octu winnego [dałam zwykły ocet]
Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.Zostawić do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objętości.Piec w 220 st 15 min, obniżyć temp do 200 st i dopiekać 1/2 godziny.Studzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Bozenko podpisuje sie obiema rękami, rowniez bardzo mi posmakowal ten chlebek. Taki Latwy w przygotowaniu i bardzo pyszny. Slicznie Ci wyszedl. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńCiekawy chleb,na piwie, łatwy w wykonaniu. Oczywiście dołączy do akcji. Dziękuję za udział:) Proszę jeszcze o umieszczenie banerka akcji i link z nazwą akcji w poście:)
OdpowiedzUsuń