Chleb z dodatkiem piwa


Jak zobaczyłam ten chlebek, wiedziałam , że muszę jego zrobić..a teraz żałuję.., że nie zrobiłam z większej porcji..jest po prostu pyszny..polecam..A troszkę później zapraszam na konkurs..
  • 3 szklanki mąki chlebowej
  • 1/4 łyżeczki drozdzy instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki wody w temp pokojowej
  • 1/4 szklanki piwa o łagodnym smaku [dałam piwo  jabłkowe]
  • 1 łyżka octu winnego [dałam zwykły ocet]
Wymieszać drożdże,mąkę i sól. Dodać piwo, wodę i ocet. Łyżką zamieszać kilka razy do połączenia składników.Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 8- 14 godz.Przełożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ok 15 razy.
Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.Zostawić do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objętości.Piec w 220 st 15 min, obniżyć temp do 200 st i dopiekać 1/2  godziny.Studzić na kratce.

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
                                                            

Komentarze

  1. Bozenko podpisuje sie obiema rękami, rowniez bardzo mi posmakowal ten chlebek. Taki Latwy w przygotowaniu i bardzo pyszny. Slicznie Ci wyszedl. Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy chleb,na piwie, łatwy w wykonaniu. Oczywiście dołączy do akcji. Dziękuję za udział:) Proszę jeszcze o umieszczenie banerka akcji i link z nazwą akcji w poście:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.