Zastanawiałam się co zrobić na obiad..otworzyłam zamrażarkę..może schabowe? - nie..może mielone albo żeberka? - też nie..a może golonka? o tak..tylko co z nią zrobić?..a może golonka w piwie...? robiłam już gulasz piwny i był smaczny..tak więc i golonka też powinna być smaczna..no i taka właśnie była..a na dodatek ziemniaczki pieczone razem z golonką ..pycha..
- 1 golonka
- 1 kg ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- ziarenka smaku
Z golonki usunąć kość i pokroić na kawałki, natrzeć przyprawami, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, a następnie obsmażyć na gorącym smalcu.Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, dodać cebulę , czosnek, marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem..Ziemniaki obrać, pokroić i gotować przez 15 minut, odcedzić. Gdy golonka będzie prawie miękka, dodać obgotowane ziemniaki i piec razem około 15 minut.
Przepadam za golonką. Dietuję, więc zbyt często sobie nie pozwalam - raz na parę tyg. Najbardziej lubię po bawarsku - z piwem, ale i z warzywami :)
OdpowiedzUsuń