- 3 szkl.mąki pszennej
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. jasnego piwa (można użyć piwa cytrynowego)
- 1 szkl.oleju albo 200 g roztopionej margaryny
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru waniliowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- cukier puder
- sok z połowy cytryny
- skórka cytrynowa do dekoracji
Jajka wbić do miski, ubić na puszystą masę dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, dodawać mąkę wymieszaną z solą i proszkiem oraz stopniowo olej (trochę mąki, trochę tłuszczu). Wlać piwo, dodać skórkę cytrynową i wymieszać. Ciasto przelać do jednej dużej albo dwóch mniejszych foremek posmarowanych masłem i oprószonych mąką (ja użyłam tłuszczu w sprayu i już nie oprószałam mąką). Uważać, aby formę wypełnić ciastem tylko do 2/3 wysokości, bo babka sporo urośnie.Piekarnik nagrzać do 175 -190 stopni i piec 45 – 60 minut (do tzw suchego patyczka) – ja piekłam 45 minut w 175 stopniach w termoobiegu z dolną grzałką.Gdy babka ostygnie przygotować lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i niewielką ilością gorącej wody. Babkę polukrować i posypać skórką cytrynową.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.