Przejdź do głównej zawartości
Chleb pszenno -żytni z dodatkiem piwa
Jakiś czas temu robiłam chleb z piwem i to już kilka razy, ale dziś postanowiłam do mąki pszennej dodać mąki żytniej..
- 1,5 szkl. mąki chlebowej pszennej
- 1,5 szkl. mąki żytniej
- 1/4 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 szkl. wody w temp pokojowej
- 1/4 szkl. piwa o łagodnym smaku [dałam piwo jabłkowe]
- 1 łyżka octu winnego [dałam zwykły ocet]
Wymieszać drożdże,mąkę i sól. Dodać piwo, wodę i ocet. Łyżką zamieszać kilka razy do połączenia składników.Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 8- 14 godz.Przełożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ok 15 razy.Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.Zostawić do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objętości.Piec w 220 st 15 min, obniżyć temp do 200 st i dopiekać 1/2 godziny.Studzić na kratce.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Świetny chleb, dziękuję za dołączenie go do akcji:)
OdpowiedzUsuńBozenko teraz ja chętnie skorzystam z Twojego pomyslu i upieke ten chlebek. Poprzedni z piwem tez bardzo mi smakowal...
OdpowiedzUsuń