Chleb pszenno -żytni z dodatkiem piwa



Jakiś czas temu robiłam chleb z piwem i to już kilka razy, ale dziś postanowiłam do mąki pszennej dodać mąki żytniej..
  • 1,5 szkl. mąki chlebowej pszennej
  • 1,5 szkl. mąki żytniej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 szkl. wody w temp pokojowej
  • 1/4 szkl. piwa o łagodnym smaku [dałam piwo  jabłkowe]
  • 1 łyżka octu winnego [dałam zwykły ocet]
Wymieszać drożdże,mąkę i sól. Dodać piwo, wodę i ocet. Łyżką zamieszać kilka razy do połączenia składników.Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 8- 14 godz.Przełożyć na oprószony mąką blat i zagnieść ok 15 razy.Przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą foremki keksowej.Zostawić do wyrastania na ok 2 godz lub do podwojenia objętości.Piec w 220 st 15 min, obniżyć temp do 200 st i dopiekać 1/2 godziny.Studzić na kratce.

Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
                                                                                                                  

Komentarze

  1. Świetny chleb, dziękuję za dołączenie go do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bozenko teraz ja chętnie skorzystam z Twojego pomyslu i upieke ten chlebek. Poprzedni z piwem tez bardzo mi smakowal...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.