W Polsce nie ma takiej tradycji ,ale w innych krajach np.w Hiszpanii 5 stycznia odbywa się wielka parada uliczna, której bohaterami są Trzej Królowie. Przybywają na koniach lub wielbłądach, jadą w złotych karetach, a do wielu miejscowości przypływają w łodziach lub przylatują helikopterem. Przy dźwiękach hałaśliwej muzyki, królewscy paziowie rzucają dzieciom słodycze i drobne zabawki.Tradycyjnie na Święto Trzech Króli w Hiszpanii przygotowuje się ciasto zwane roscon de Reyes. Ciasto ma kształt wianka i ozdobione jest kandyzowanymi owocami,które symbolizują klejnoty na płaszczach mędrców ze Wschodu.Ciasto po upieczeniu jest także przekrajane na połowę i przekładane najczęściej bitą śmietaną . Roscón de Reyes kryje w sobie dwie niespodzianki. Jedna to fasola, ten kto w trakcie smakowania ciasta (dzieli się je na równe części) na nią natrafi będzie musiał w następnym roku zapłacić za nie.Druga niespodzianka to figurka, jej znalazca zostaje królem fiesty i dostępuje zaszczytu przywdziania korony zdobiącej roscón de Reyes.
Źródło tego ciasta-klik, a przepis pochodzi z książki "Andaluzja Olé!"Victorii Twead.
Składniki: forma z kominem średnicy 26 cm
- 400 g mąki
- 3 jaja
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego nierafinowanego [dałam zwykły biały]
- 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
- 250 ml mleka
- skórka otarta z cytryny
- szczypta soli
- mieszanka suszonych skórek, wiśni kandyzowanych, żurawiny czy rodzynków [dałam mieszankę keksową]
- cukier puder do posypania
Resztę mąki wymieszać z solą, dodać jaja, cukier, resztę mleka oraz skórkę cytrynową.Dobrze wymieszać, następnie dodać miękkie masło i wymieszać.Na sam koniec dodać wyrośnięty zaczyn, ponownie wymieszać do uzyskania jednolitej masy [masa jest dość luźna].Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 - 2 godzin.Formę z kominem wysmarować masłem, wysypać mąką i przełożyć do niej wyrośnięte ciasto bardzo delikatnie.Do ciasta włożyć figurkę Dzieciątka i fasolkę.Ciasto posmarować mlekiem, posypać cukrem i ułożyć na wierzchu owoce kandyzowane .Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 160 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut do suchego patyczka.Ciasto wystudzić na kratce ,a następnie ostudzone posypać cukrem pudrem.
Fajnie że je upiekłaś, nam smakuje bardzo :-)
OdpowiedzUsuńTeż muszę koniecznie wypróbować ten przepis, prezentuje się to cudownie! Jestem pod mega wrażeniem.
OdpowiedzUsuń