- około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]
- 1 szkl. letniego mleka
- 1/3 szkl. ciepłego oleju
- 1 jajko + 3 żółtka
- 4 dkg. drożdży
- 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego]
Nadzienie
- 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon]
- 3 łyżki cukru brązowego
- 40 g twardego masła
- 1 migdał [orzech włoski]
- około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej]
- 1 szkl. letniego mleka
- 1/3 szkl. ciepłego oleju
- 1 jajko + 3 żółtka
- 4 dkg. drożdży
- 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego]
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski i wyrabiałam ].Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypać trochę mąki. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem [ u mnie szklanka owinięta w folię aluminiową ]- miejsce sklejenia, powinno być na dole.Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, do napuszenia. Po tym czasie, brzegi ciasta lekko naciąć ostrym nożem kilka razy, w równych odstępach [ u mnie inne nacięcia -widoczne na zdjęciu , chyba za słabo nacięłam , bo po upieczeniu nic nie było widać].Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńKocham wszystko co drożdżowe! :D Ciasto bardzo fajnie wygląda i pewnie podkradnę przepis do wypróbowania przy najbliższej okazji ;) Ale Bożenko, zdradź proszę, dlaczego akurat to ciasto na Trzech Króli??? Jakaś historia się z tym wiąże?
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto..polecam..w Polsce w sumie nie ma takiej tradycji wypiekania takiego ciasta..ale poczytałam w necie itd i postanowiłam je upiec..
Usuń