Dziś święto Trzech Króli i specjalne ciasto z tej okazji..Przepis znalazłam tutaj. Moje jest pieczone w innej foremce...ale ciasto bez względu na formę i tak jest smaczne..
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Zostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z solą i kardamonem. Jajko i żółtko lekko utrzeć z cukrem. Z pozostałego białka ubić sztywną pianę.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy,utarte jajka, pianę z białek i skórkę otartą z cytryny oraz ciepłe mleko oraz stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodać rodzynki i suszone owoce i jeszcze raz zagnieść.Uformowane w kulę ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 4 części i każdą z części jeszcze raz na cztery. Kawałki ciasta uformować w kulki. W przygotowanej okrągłej formie z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, ułożyć kulki ciasta - jedne na drugich, zaczynając od największych. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).Polukrować [ sok z połowy cytryny utrzeć z cukrem pudrem do pożądanej konsystencji] i dowolnie udekorować.
- 2,5 szkl.+ 1 łyżka mąki
- 30 g świeżych drożdży
- 1/3 szkl. cukru
- 1/4 szkl. + 1 łyżka ciepłego mleka
- 60 g stopionego masła
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 szkl. rodzynków, jagód goji
- 2-3 łyżki ekstraktu cytrynowego
- dodatkowo
- 1 cytryna
- około szklanka cukru pudru
- jajko do smarowania
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i łyżką ciepłego mleka. Zostawić na około 15 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę wymieszać z solą i kardamonem. Jajko i żółtko lekko utrzeć z cukrem. Z pozostałego białka ubić sztywną pianę.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn drożdżowy,utarte jajka, pianę z białek i skórkę otartą z cytryny oraz ciepłe mleko oraz stopione masło. Wyrobić gładkie ciasto, następnie dodać rodzynki i suszone owoce i jeszcze raz zagnieść.Uformowane w kulę ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 4 części i każdą z części jeszcze raz na cztery. Kawałki ciasta uformować w kulki. W przygotowanej okrągłej formie z kominkiem, wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą, ułożyć kulki ciasta - jedne na drugich, zaczynając od największych. Przykryć ściereczką i jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).Polukrować [ sok z połowy cytryny utrzeć z cukrem pudrem do pożądanej konsystencji] i dowolnie udekorować.
Od jakiegoś czasu w przepisach gdzie jest rozpuszczone masło stosuję jako zamiennik olej rzepakowy - polecam, bo tak jest zdrowiej dla serca, olej obniża cholesterol :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę...na pewno skorzystam..pozdrawiam..
UsuńU mnie też dzisiaj zagościła ta pyszna korona:)
OdpowiedzUsuńWidziałam..pysznie wygląda..pozdrawiam..
UsuńNie starczyło mi już czasu, żeby je upiec a szkoda, bo jak zobaczyłam u Ciebie Bożenko to nabrałam na nie ochoty tak wspaniale wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa..
Usuń