- 2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka do rozczynu
- 20 g świeżych drożdży
- 1 /4 szkl. cukru
- 1/4 szkl. ciepłego mleka
- 1/3 szkl. ciepłej wody
- 40 g masła
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 70 g masła
- 100 g cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 łyżkę mąki i mleko, odstawić na 20 minut, a następnie dodać do mąki.Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać także sól, wanilię, dodać rozpuszczone masło oraz wodę i jajko.Wymieszać i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski..[Do naczynia miksującego wsypać cukier, cukier waniliowy, dodać drożdże i mleko, podgrzewać 2 min/37°C/obr. 2.Dodać żółtka, masło i mąkę, wyrobić 3 min/interwał.] Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Ciasto posmarować roztopionym masłem i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem. Prostokąt pokroić na 3 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 5-6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc.Zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
pyszna drożdżówka
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią zjadłabym taką drożdżówkę.
OdpowiedzUsuńRobilam. Potwierdzam. Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń