- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl.cukru (55 g)
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)
- 1/4 szkl.wody (65 ml)
- 55 g masła [lub margaryny ]
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
nadzienie truskawkowe:
- 500 g truskawek
- 2 łyżki cukru
- 1 -2 łyżki kisielu truskawkowego
kruszonka:
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
W tym czasie przygotować nadzienie.Truskawki umyć, drobno pokroić w mniejsze części ,dodać szczyptę soli i cukier według własnego smaku , gotować kilka minut.Na koniec wsypać kisiel i energicznie zamieszać ,aby nie porobiły się grudki.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto masą truskawkową. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto posypać kruszonką.Zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.