Pomarańczowa drożdżówka do odrywania




Kolejny udany wypiek z dodatkiem suszonych drożdży...które można kupić tutaj albo tutaj.
Pomysł na taką drożdżówkę znalazłam tutaj.Nie raz widziałam na blogach takie odrywane drożdżówki ale cynamonowe...a ta jest cytrusowa..Pycha...pachnąca pomarańczą...ja zamiast wody dałam sok z pomarańczy, więc zapach był bardziej intensywny...

  • 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej 
  • 1/4 szkl.cukru (55 g) 
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli 
  • 1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml) 
  • 1/4 szkl.wody (65 ml) [ dałam sok z pomarańczy]
  • 55 g masła [lub margaryny ]
  • 2 jajka 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml) 
Składniki nadzienia: 
  • 3/4 szkl. cukru (165 g) 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • skórka otarta z jednej dużej cytryny 
  • 50 g masła /margaryny
Część cukru wymieszać ze świeżymi drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki.[drożdże suche wymieszać z przesianą mąką]. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać cukier, sól, wanilię, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło, wodę. Wymieszać i dodawać po jednym jajku. Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].
W tym czasie rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Połączyć z cukrem wymieszanym ze skórką cytrynową i pomarańczową.
Foremkę keksową  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.



Komentarze

  1. Uwielbiam zapach skórki pomarańczowej! Piękna, pulchna drożdżówka Ci wyszła!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma jak domowe, drożdżowe ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie drożdżówki, mniam:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też...moja rodzina oczywiście też..zwłaszcza mąż..już kilka razy prosił , żeby znów taką upiec..

      Usuń
  4. uwielbiam drożdżowe ciasto jak moja babcia upiecze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jedno z mych ulubionych ciast :) Uwielbiam je ze szklaneczką ciepłego mleka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wczoraj upiekłam to super ciasto drożdżowe.Smak nieziemski, taki cytrusowy, pulchna, bez zapachu drożdży. Wyśmienita. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowała..Pozdrawiam również.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.