- 2 i 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl.cukru (55 g)
- 2 i 1/4 łyżeczki drożdży suszonych (10 g) lub 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/3 - 1/2 szkl.mleka (85 ml - 125 ml)
- 1/4 szkl.wody (65 ml) [ dałam sok z pomarańczy]
- 55 g masła [lub margaryny ]
- 2 jajka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (5 ml)
- 3/4 szkl. cukru (165 g)
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej dużej cytryny
- 50 g masła /margaryny
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, posypać mieszanką cukru i skórki. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na 6 jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.
Uwielbiam zapach skórki pomarańczowej! Piękna, pulchna drożdżówka Ci wyszła!
OdpowiedzUsuńDziękuję...
UsuńNie ma jak domowe, drożdżowe ciasto!
OdpowiedzUsuńZgadza się..
Usuńbardzo lubię takie drożdżówki, mniam:D
OdpowiedzUsuńJa też...moja rodzina oczywiście też..zwłaszcza mąż..już kilka razy prosił , żeby znów taką upiec..
Usuńpychota, przypomina mi chałkę
OdpowiedzUsuńOj tak..pychota..
Usuńuwielbiam drożdżowe ciasto jak moja babcia upiecze :)
OdpowiedzUsuńDobrze mieć taką babcię..
UsuńTo jedno z mych ulubionych ciast :) Uwielbiam je ze szklaneczką ciepłego mleka ;)
OdpowiedzUsuńOj..z mlekiem..najlepiej smakuje..
UsuńWczoraj upiekłam to super ciasto drożdżowe.Smak nieziemski, taki cytrusowy, pulchna, bez zapachu drożdży. Wyśmienita. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała..Pozdrawiam również.
Usuń