Odrywany chlebek

Zachciało mi się...no ale sama nie wiedziałam czego...pizzy? nie ..zapiekanki ? nie ..i tak pomyślałam zrobić coś w stylu odrywanego chlebka..kiedyś już robiłam taką odrywaną drożdżówkę, ale na słodko..pomarańczową..pyszna była...ale i ten wytrawny wytwór też był pyszny... ciągnąca się mozzarella ...mniam..polecam..dodatki można użyć dowolne,..u mnie tylko kiełbaska, szczypiorek i ser..
  • 3 szkl. mąki 
  • 15 g drożdży 
  • 4 łyżki masła 
  • 220 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżeczki soli
Dodatkowo

  • kawałek kiełbasy
  • spora garść tartej mozzarelli 
  • szczypiorek
  • sól
  • stopione  masła do smarowania ciasta
Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki. Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać  sól, dodać letnie: mleko, rozpuszczone masło.Wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba].
Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia.
Foremkę keksową  wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 50 cm x 30 cm. Posmarować ciasto rozpuszczonym i ostudzonym masłem, ułożyć plasterki kiełbasy, posypać szczypiorkiem  i serem. Prostokąt pokroić na 4 równe poprzeczne prostokąty. Położyć je jeden na drugim i tak powstały pasek pokroić w poprzek na kilka jednakowych części. Ułożyć wszystkie części jedna na drugiej i taką wieżę przełożyć do formy, tak by kanapki stały dość luźno na sztorc. Posypać serem.Ułożone ciasto zostawić na 20 - 30 minut w ciepłym miejscu do podrośnięcia.Piec w rozgrzanym do 180 °C piekarniku 30 - 35 minut.





Chlebek odrywany zrobiony przez Antenkę.

Komentarze

  1. Mniam, można tak odrywać bez końca! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za wspaniały przepis:) chlebuś wyszedł boski!
    Zapraszam do mnie, bo będzie jutro na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się..Zajrzę na pewno..i jesli można to dodam do galerii..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.