Chrusty drożdżowe



Nie macie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki..
  • 50 dkg mąki
  • 3/4  szkl. letniego mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny
  • cukier puder do posypania
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Razem ze mną w akcji Smakołyki na Tłusty Czwartek udział brały:

Kulinarne Szaleństwa Maniusi
faworki , oponki]

Moje Małe Czarowanie :

Rozpustne gotowanie

Lidia



Sama słodycz u Asi:

Kuchnia u Krysi :

Różowa kuchnia:

Z miłości do słodkości:



Moje domowe kucharzenie:

Krakowskie smaki Ani

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.