Nie macie jeszcze dość pączków, faworków itp? jeśli nie to zapraszam na drożdżowe faworki..
- 50 dkg mąki
- 3/4 szkl. letniego mleka
- 5 dkg drożdży
- 3-4 łyżki cukru
- 2 jajka
- 5 dkg roztopionej, ostudzonej margaryny
- cukier puder do posypania
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).Margarynę roztopić, wystudzić.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Nastepnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy [ 10cm długosci], rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Kulinarne Szaleństwa Maniusi:
Moje Małe Czarowanie :
Rozpustne gotowanie:
Moje domowe kucharzenie:
Krakowskie smaki Ani
Oj, te drożdżowe to ja bardzo lubię
OdpowiedzUsuńBożenko podrzuć kilka sztuk :-)
OdpowiedzUsuń