Przejdź do głównej zawartości
Chleb z ziarnami na jednodniowym zakwasie
Podobny chleb piekłam dość niedawno,ale jest tak smaczny i łatwy do zrobienia, że znów upiekłam.Tym razem dodałam więcej ziaren -siemię, złoty len i babkę płesznik.Następnym razem będę kombinować z dodatkiem innych mąk.
"Zakwas"
- 1 szkl. mąki żytniej
- 1 szkl. letniej wody
Ciasto
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 3 szkl. letniej wody plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szkl. ziaren słonecznika
- 1/2 szkl. siemienia lnianego
- 1/2 szkl.złotego lnu
- 1/2 szkl.babki płesznik
- 3 łyżeczki soli [dałam więcej]
- 20 g świeżych drożdży
Wieczorem do dużego naczynia wsypać mąkę żytnią razową , zalać szklanką letniej wody, wymieszać , przykryć i odstawić na szafce na noc.Następnego dnia do "zakwasu" wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste ale fajnie się mieszać, przelewać.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na pół i włożyć do dwóch wysmarowanych olejem [magiczną pastą]keksówek . Odstawić ponownie na godzinę ,aż podrośnie prawie do rantu blaszki. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 50 minut.
Wygląda mega smacznie <3
OdpowiedzUsuń