Chleb z ziarnami

Chleb upieczony w ramach wydarzenia Chleby z ziarnami.Polecam , chlebek jest smaczny, u mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu.
"Zakwas"
  • 1 szkl. mąki żytniej razowej
  • 1 szkl. letniej wody
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej typ 650
  • 3 szkl. letniej wody plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika [ słonecznik]
  • 1/2 szkl. siemienia lnianego [nie dałam]
  • 1/2 szkl.sezamu
  • 3 łyżeczki soli [dałam więcej]
  • 20 g świeżych drożdży
Wieczorem do dużego naczynia wsypać mąkę żytnią razową , zalać szklanką letniej wody, wymieszać , przykryć i odstawić na szafce na noc.Następnego dnia do "zakwasu" wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste ale fajnie się mieszać, przelewać.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na pół i włożyć do dwóch wysmarowanych olejem [magiczną pastą] keksówek . Odstawić ponownie na godzinę ,aż podrośnie prawie do rantu blaszki. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 50 minut.


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.