Przejdź do głównej zawartości
Chleb upieczony w ramach wydarzenia Chleby z ziarnami.Polecam , chlebek jest smaczny, u mnie jak zawsze chleb krojony na ciepło, nie mogę nigdy wytrzymać i muszę spróbować od razu.
"Zakwas"
- 1 szkl. mąki żytniej razowej
- 1 szkl. letniej wody
Ciasto:
- 1 kg mąki pszennej typ 650
- 3 szkl. letniej wody plus troszkę ewentualnie dolać gdy za gęste
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szkl. ziaren dyni i słonecznika [ słonecznik]
- 1/2 szkl. siemienia lnianego [nie dałam]
- 1/2 szkl.sezamu
- 3 łyżeczki soli [dałam więcej]
- 20 g świeżych drożdży
Wieczorem do dużego naczynia wsypać mąkę żytnią razową , zalać szklanką letniej wody, wymieszać , przykryć i odstawić na szafce na noc.Następnego dnia do "zakwasu" wsypać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Ciasto ma być gęste ale fajnie się mieszać, przelewać.Odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na pół i włożyć do dwóch wysmarowanych olejem [magiczną pastą] keksówek . Odstawić ponownie na godzinę ,aż podrośnie prawie do rantu blaszki. Wstawić do piekarnika i piec w 190 stopniach około 50 minut.
Cieszę się że zrobiłaś. To mój ostatnio ulubiony chleb
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;-D
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda, musi też tak smakować :)
OdpowiedzUsuń