- 80 dkg filetów z kurczaka
- 4 łyżki wody
- sól, wegeta
- 4-5 łyżek mąki
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietanki 18%
- 200 ml zmielonych płatków kukurydzianych
- 2 łyżeczki wegety
Filety z kurczaka posiekać w drobną kostkę, dodać wodę, wegetę i sól.Odstawić na godzinę.
Płatki kukurydziane rozdrobnić i wymieszać z wegetą oraz papryką w proszku.
W jednym naczyniu umieścić skrobię kukurydzianą, w drugim, jajka wymieszane ze śmietanką, w trzecim panierkę kukurydzianą.
Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w skrobi kukurydzianej, zanurzyć dokładnie w jajku,a następnie w panierce kukurydzianej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu w płytkim oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Płatki kukurydziane rozdrobnić i wymieszać z wegetą oraz papryką w proszku.
W jednym naczyniu umieścić skrobię kukurydzianą, w drugim, jajka wymieszane ze śmietanką, w trzecim panierkę kukurydzianą.
Z mięsa formować kotlety , obtoczyć w skrobi kukurydzianej, zanurzyć dokładnie w jajku,a następnie w panierce kukurydzianej.
Smażyć z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu w płytkim oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Pyszny obiadek☺
OdpowiedzUsuń