Biszkopt z musem kokosowo-czekoladowym

    Kolejne ciasto mojej córki..tym razem kombinacja z dwóch przepisów, które są już na blogu i ciasta też były w wykonaniu mojej córki...spód ciasta jest stąd [tylko z inną mąką i z  dodatkiem kakao i z większej porcji] a wierzch ciasta stąd.
    • 4 jajka 
    • 4 łyżki ksylitolu
    • 4 łyżki mąki ryżowej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1-2 łyżki kakao
    Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, piec około 15-20 minut w 180 stopniach.
    Mus:
    • puszka mleczka kokosowego lub innego mleka (400 ml)
    • 3 łyżki ksylitolu
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wrzątku
    Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.Mleko zmiksować z ksylitolem i kakao, na koniec dodać żelatynę, kiedy masa trochę zgęstnieje przelać ją na schłodzony spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować.


    Komentarze