Ciasto kokosowe

To ciasto było już zrobione jakiś czas temu i całkiem o nim zapomniałam.. przypomniałam dopiero jak córka znów je robiła ale inaczej , bo było na herbatnikach, z dodatkiem jogurtu i w większej blaszce[KLIK ].To ciasto jest na biszkopcie pieczonym w blaszce keksówce i z dodatkiem mleczka kokosowego zamiast jogurtu.Smakosze kokosu na pewno się skuszą na takie ciacho . polecam.Ciasto oczywiście w wykonaniu mojej córki, przepis znaleziony gdzieś w sieci. 
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno, zmiksować z ksylitolem, dodać żółtka i ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, piec około 10 minut w 180 stopniach.
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 100 ml wody
  • 4 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4,5 łyżeczki żelatyny+1/4 szkl. wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i wystudzić.Mleczko, wodę ksylitol i wiórki wymieszać .Żelatynę wlać do jogurtu i wymieszać.Gdy masa jogurtowa lekko stężeje, wylać na wystudzone ciasto.Odstawić  do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

 
 

Komentarze