Tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta w wykonaniu mojej córki..polecam bo jest pyszna..Córka robiła już 2 razy i będzie robić jeszcze nie raz..Przepis znaleziony w internecie.
Składniki na foremkę o  średnica około 23 cm
Spód:
  • 250 g suszonych daktyli 
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szkl. mąki kokosowej [ można dać ciut mniej]
Daktyle zalać wrzątkiem, przykryć talerzykiem, po godzinie odlać wodę[ zostawić troszkę wody około 1-2 łyżki].Daktyle z odrobiną wody i kakao zblendować .Następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać, wylepić foremkę ischłodzić w lodówce
Mus:

  • puszka mleczka kokosowego lub innego mleka (400 ml)
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżeczki żelatyny plus 1/4 szklanki wrzątku
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wystudzić.Mleko zmiksować z ksylitolem i kakao, na koniec dodać żelatynę, kiedy masa trochę zgęstnieje przelać ją na schłodzony spód.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować.






Komentarze