Korniszony


Korniszony zawsze robiłam wg już swojego sprawdzonego przepisu,ale tym razem skorzystałam z przepisu Margarytki. W sumie różnica w składnikach jest niewielka [klik], a tu [klik] z dodatkiem miodu  i ja zalewę gotowałam, ale warto spróbować.Wykorzystałam przyprawy Cykoria, polecam firma ma bogaty asortyment przypraw .

Składniki potrzebne do przygotowania 1 słoika ogórków ( pojemność 0,9 l)
na dno każdego słoika włożyć:

  • 5 – 6 plasterków świeżej marchewki (obranej)
  • kilka małych gałązek kopru (z nasionami)
  • 2 – 3 ziarna ziela angielskiego Cykoria
  • 1 mały albo ½ dużego liścia laurowego Cykoria
  • 1 mały albo ½ dużego ząbka czosnku (przekrojony na połowę)
  • kilka wiórków korzenia chrzanu
  • 6 ziaren pieprzu
na to włożyć 

  • ogórki – tyle ile wejdzie
następnie wsypać

Zalewa:

  • 4 szkl. zimnej wody
  • 1 i 1/5 szkl. octu 10 %
  • 1 czubata łyżka soli
  • 5 czubatych łyżek cukru
 Składniki zalewy wymieszać (nie gotować!, tylko dobrze wymieszać, aby cukier i sól się rozpuściły), wlać do słoików z ogórkami. Słoiki zakręcić, przełożyć do garnka wyłożonego ściereczką,  wlać zimną (!) wodę do 2/3 wysokości słoików. Zagotować pod przykryciem i od wrzenia gotować 2-3 minuty (czas zależy od wielkości ogórków).Wyciągnąć słoiki na ręcznik, przykryć drugim ręcznikiem i zostawić do wystygnięcia. 



Komentarze