Przejdź do głównej zawartości
Jakiś czas temu był domowy makaron,wykorzystałam go do rosołu..ale znów mi się zachciało ..no i zrobiłam..kiedyś gdzieś czytałam, że do makaronu na 100 g mąki używamy 1 jajko..ale ja tym razem dałam 1 jajko i 1 żółtko, troszkę oliwy i wody..no i tym razem zrobiłam krótkie nitki..
Mąkę wysypać na blat, zrobić dołeczek i wlać roztrzepane jajka i szczyptę soli.Wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać lekko mąką lub wlać odrobinę wody.Ciasto rozwałkować na jak najcieńsze placki [ podsypywać mąką, aby ciasto nie przykleiło się do wałka].Rozwałkowane ciasto pozostawić na około 1 godziny do przeschnięcia - u mnie w sumie było to tylko pół godziny.Następnie ciasto pokroić w wąskie paski [ długość makaronu będzie zależała od długości pasków ciasta] i przepuścić przez maszynkę do makaronu.
Nie ma lepszego makaronu na świecie niż właśnie domowy! Uwielbiam. Szkoda, że tak rzadko go jem :( Pozdrowionka serdeczne :)
OdpowiedzUsuńMegly (megly.pl)
Z domowym makaronem rosół zupełnie inaczej smakuje! Wypróbowałam :)
OdpowiedzUsuń