Przejdź do głównej zawartości
Robiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka.
- 1 kg boczku
- 1/2 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z przyprawami i olejem, następnie natrzeć dokładnie boczek, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Przełożyć np.do naczynia żaroodpornego.Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 1 godzinę.
Wspaniale się prezentuje i z pewnością też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń