Kostki drożdżowe

I kolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości...

  • 500 g mąki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 jajko
  • 40 g miękkiego masła
  • 31 g cukru
  • 11 g soli
  • 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
  •  26 g mleka w proszku
Dodatkowo

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[  ciasto robiłam w misce Tupperware].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść.Rozwałkować, pokroić na paski, uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi  odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.




Komentarze

  1. Pysznie wyglądają :)
    Zapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne tylko trzeba robić cieńsze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale super, a do tego bym dodała dressing ziołowy Develey baardzo delikatny w smaku i fajnie się łączy z tego typu pieczywem. XXX:)

    OdpowiedzUsuń
  4. hahahahahah ha hah haha

    ładny kształt

    hahahahahah

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.