Przejdź do głównej zawartości
I kolejny wypiek sprzed kilku dni..były bułki do hamburgerów i przy okazji z tego samego ciasta zrobiłam bułeczki w kształcie kości...
- 500 g mąki pszennej
- 230 g wody
- 1 jajko
- 40 g miękkiego masła
- 31 g cukru
- 11 g soli
- 8 g suchych drożdży lub 16 g świeżych
- 26 g mleka w proszku
Dodatkowo
Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia.[ ciasto robiłam w misce Tupperware].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść.Rozwałkować, pokroić na paski, uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.
świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie: http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
bardzo pomysłowe:)
OdpowiedzUsuńhttp://www.sauny24.pl/sauny-finskie-tradycyjne-c-5.html
świetne tylko trzeba robić cieńsze :)
OdpowiedzUsuńale super, a do tego bym dodała dressing ziołowy Develey baardzo delikatny w smaku i fajnie się łączy z tego typu pieczywem. XXX:)
OdpowiedzUsuńhahahahahah ha hah haha
OdpowiedzUsuńładny kształt
hahahahahah