- 20 g świeżych drożdży
- 160 ml mleka
- 90 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 łyżeczki z górką mleka w proszku
- 2 jajka
- 330 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- rodzynki
Drożdże rozpuścić w 50 ml mleka, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut. W tym czasie masło utrzeć z cukrem, po czym dodać jajka, ekstrakt waniliowy, mleko w proszku a następnie mąkę i sól. Na końcu wlać mleko z drożdżami. Ciasto dokładnie wyrabiać przez kilka minut, dodając resztę mleka, będzie bardzo kleiste i wilgotne. Na koniec dodać rodzynki.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Przygotować formę, smarując masłem lub margaryną i obsypując mąką.Jak ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do formy i odstawić na kolejne pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy ciasto wypełni nam formę, wstawić na 30 - 35 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.
Ciekawa jestem smaku tego ciasta, nigdy nie piekłam drożdżowego z mlekiem w proszku. Pięknie wyrosło :)
OdpowiedzUsuńBabka z zimnym mlekiem - pycha! Dziękuję za wspólne pieczenie. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólną zabawę każda babeczka wyszła inna ale za to smaczna i przyciągająca oko ;)
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio chałkę z mlekiem proszku i była pyszna, więc wyobrażam sobie, że babka smakowała bajecznie :)
OdpowiedzUsuń