Taką rybę robiłam na Wigilię..robiłam po raz pierwszy...wcześniej robiłam podobną rybę ale z warzywami..Jest pyszna polecam...i przypominam , że czytelnicy bloga , którzy zrobią zakupy w Hurtowni Oliwy otrzymają .........25 % zniżkę...ja właśnie do tej ryby wykorzystałam kilka produktów dostępnych w tym sklepie...gorąco polecam , bo warto..
- dowolna ryba
- sok z cytryny
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- bułka tarta
- sól morska
- pieprz czarny
- 0,5 kg pieczarek
- 4 cebule
- kilka łyżek ketchupu
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego lub pomidory rozdrobnione
- olej z ryżu
- 1 łyżka octu
- listek laurowy , ziele angielskie
- sól
- różowy pieprz ziarnisty w zalewie
- Rybę pokroić na kawałki, skropić sokiem z cytryny i posypać solą.Kawałki ryby panierować w mące , jajku i bułce tartej . Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę pokroić w półplasterki, a pieczarki w plasterki. Cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju,dodać pieczarki i dusić około 20 minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Dodać pomidory rozdrobnione,ketchup, ocet i przyprawy.Dusić razem jeszcze około 5 minut.W pojemniku układać na przemian rybę z sosem pieczarkowo-pomidorowym.Odstawić do wystudzenia.Najlepsze na drugi dzień.
Pomidory i pieczarki bardzo lubię, więc bardzo mi taki sos do ryby odpowiada.
OdpowiedzUsuńSuper..
UsuńMmmhhhmmm, pyszne! Zabieram przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń