Moja córka uwielbia rafaello , a skoro dziś są jej imieniny jest i rafaello..robiłam już nie raz, na blogu są dwa te pyszne ciasta w wykonaniu córki ..[ tutaj i tutaj] ..a dzisiejsze jest jeszcze inne, bo z dodatkiem płatków migdałowych i ajerkoniaku..a przepis podpatrzyłam tutaj.
- 1/2 litra mleka 3.2%
- 1 kostka masła
- 2 żółtka
- 3/4 szkl.cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 dkg wiórek kokosowych + do posypania wierzchu
- 10 dkg płatków migdałowych
- 1 szkl. gęstego ajerkoniaku
- 2 duże paczki krakersów (2x180g) (mi wyszło 1,5 paczki na formę 24x24cm)
Pół szklanki cukru (z tych 3/4) utrzeć z żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka (z pól litra),mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną.Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru (1/4 szklanki)i cukrem waniliowym.
Do gotującego się mleka wlać masę jajecznąi gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe, wlać ajerkoniak i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę krakersów (jeden obok drugiego),wyłożyć warstwę kremu (1/3 części) i tak na przemian aż do wyczerpania składników.Wierzch posmarować kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Do gotującego się mleka wlać masę jajecznąi gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i płatki migdałowe, wlać ajerkoniak i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę krakersów (jeden obok drugiego),wyłożyć warstwę kremu (1/3 części) i tak na przemian aż do wyczerpania składników.Wierzch posmarować kremem budyniowym i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Fajny przepis
OdpowiedzUsuńI smaczny..
UsuńMoje ulubione, również dołączam się do życzeń dla Ani:)
OdpowiedzUsuńDziękuję w imieniu Ani..
Usuńświetne jest:) też mam ten przepis:) pycha:0
OdpowiedzUsuńMniam..pycha..to oczywiste..
UsuńUwielbiam ! i robię bardzo podobnie!
OdpowiedzUsuńMy w domu też..
UsuńGenialne ciasto, bardzo je lubię ;-)
OdpowiedzUsuńNie Ty jedna ..jak widać takie ciasto ma wielu wielbicieli..
Usuńmoje ulubione ciasto z dzieciństwa ;)
OdpowiedzUsuńSuper..
UsuńDroga Autorko, mama pytanie, czym można zastąpić ajerkoniak, najlepiej bezzzalkoholu?
OdpowiedzUsuńDziękuję za ciekawy przepis i podpowiedź, pozdrawiam.Majka.
Można zrobić i bez ajerkoniaku..Pozdrawiam również..
Usuń