- 0,5 l mleka
- 20 dkg masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 100 g wiórków kokosowych
- 2 op. słonych krakersów
- 1/2 szkl. wiórków kokosowych [ do posypania]
Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).
Przepis dodaję do akcji Ciast(k)o ala batonik i Kokosowe szaleństwo.
super - dołączam z przyjemniością do akcji :)
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuń