Była fasolka po grecku i po katalońsku ..pora na fasolkę po chińsku [ inne czekają jeszcze w kolejce do wypróbowania]..Pomysł na fasolkę po chińsku podpatrzyłam u Mirabelki, która znalazła przepis w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.Paprykę pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę, anyż , posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.
- 450g fasolki szparagowej
- 2 świeże czerwone papryczki chili (u mnie kawałek zwykłej zielonej papryki i szczyptę mielonego chili)
- 2 łyżki oleju
- ½ łyżeczki mielonego anyżu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki klarownego miodu
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego [olej ryżowy Oleofarm]
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.Paprykę pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę, anyż , posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund.
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.
też jestem wielbicielką fasolki szparagowej i testuję właśnie różne warianty:)
OdpowiedzUsuńNo właśnie..ja tak samo..
UsuńMusiała cudownie smakować ;) Przy najbliższej okazji wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńPolecam..
Usuńbardzo lubię fasolkę, pyszny pomysł:)
OdpowiedzUsuńWarto zrobić..pycha..
Usuń