Fasolka szparagowa po grecku


Jeśli lubicie fasolkę szparagową i czosnek -polecam taką fasolkę.Przepis cytują zaAleex. 
  • 1 kg fasolki szparagowej
  • 4 - 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • sól

 Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć. Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody.
Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. posolić i posypać zieloną pietruszką, Dusić ok. 3 minut.  Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką. Można ją podawać jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięsa.

Komentarze

  1. ciekawy przepis tak przyrządzonej fasolki jeszcze nie jadłam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, taka odmiana po nieśmiertelnej fasolce z bułką tartą i masełkiem ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.