Fasolka szparagowa...lubię ją pod każdą postacią.. w tym sezonie postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów..na początek zrobiłam prostą do wykonania fasolkę po katalońsku..widziałam przepis już dawno na kilku blogach..aż w końcu i ja się skusiłam..
- fasolka szparagowa
- 3-4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
- 2 średnie cebule
- 2 ząbki czosnku
- 4 średnie młode ziemniaki
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, słodka papryka
Fasolkę gotować około 20 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wyjąć, osączyć i ostudzić, odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części. Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.Na oleju zrumienić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.Na talerzu posypać szczypiorkiem.
Mniam!!! :o)
OdpowiedzUsuńKornelia
Nie znałam takiego dania, więc tym chętniej spróbuję ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńchyba tez się skuszę, zapowiada się znakomicie
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs "WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ" do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńhttp://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/
Dziękuję i polecam..pyszna fasolka..
OdpowiedzUsuń