Fasolka po katalońsku

Fasolka szparagowa...lubię ją pod każdą postacią.. w tym sezonie postanowiłam wypróbować kilka nowych przepisów..na początek zrobiłam prostą do wykonania fasolkę po katalońsku..widziałam przepis już dawno na kilku blogach..aż w końcu i ja się skusiłam..

  • fasolka szparagowa
  • 3-4 średnie pomidory lub pomidorki koktajlowe
  • 2 średnie cebule
  •  2 ząbki czosnku
  •  4 średnie młode ziemniaki
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz, słodka papryka
Fasolkę gotować około 20 minut w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wyjąć, osączyć i ostudzić, odkroić końcówki i pokroić każdy strąk na trzy części. Ziemniaki pokroić na cienki słupki, usmażyć jak frytki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, duże pomidory obrać i pokroić w kostkę.Na oleju zrumienić posiekane cebule i czosnek, dodać ziemniaki i fasolkę. Całość przyprawić solą, pieprzem i papryką, chwilę razem smażyć. Na koniec dorzucić pomidory i wymieszać.Na talerzu posypać szczypiorkiem.
Warzywa Strączkowe - edycja letniaFasola w letniej odsłonie

Komentarze

  1. Mniam!!! :o)

    Kornelia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie znałam takiego dania, więc tym chętniej spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. chyba tez się skuszę, zapowiada się znakomicie

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do siebie na konkurs "WARZYWA I OWOCE W ROLI GŁÓWNEJ" do wygrania super nagrody- książki oraz produkty KUPIEC. Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
    http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję i polecam..pyszna fasolka..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.