Pizza włoska

Tą pizzę robiłam kilka dni temu...a znów zjadłabym ...
Sklepy Chleb na zdrowie i Wypiekacz w swojej ofercie mają różne gotowe mieszanki do wypieku pysznego chleba, ale także możemy znaleźć mieszanki na pizzę..Ja miałam okazję wypróbować mieszankę na ciasto do pizzy włoskiej..Pizzy włoskiej nie jadłam , więc porównania brak..ale pizza była bardzo smaczna...na koniec udało mi się uwiecznić na zdjęciu tylko mały kawałeczek..a to oznaczało jedno..było pysznie..
Tak jak w przypadku mieszanek do chleba mamy gotową mieszankę z mąką i drożdże..wystarczy dodać tylko wodę, ewentualnie oliwę ..
Do pizzy można dodać ulubione dodatki, posmarować jakimś sosem,  dowolna kombinacja według gustu..u mnie sos curry , dodatki [ to co było w lodówce]..ciasto rozwałkowałam do formy na tartę o średnicy 30 cm..pizza wyszła gruba..moim domownikom bardzo smakowała  ..mi oczywiście też..Ja ciasto robiłam w sposób uproszczony, ale dodałam troszkę oleju kujawskiego ze smakiem. 


Sposób uproszczony -wystarczy dodać wodę.
  1. Wlać wodę do naczynia , w którym będziesz mieszać ciasto [240g/22˚C] 
  2. Dodać zawartość torebek małej i dużej i mieszać składniki przez 20 minut.
  3. Po 20 minutach mieszania ukształtować ciasto w kulę, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  4. Po 2 godzinach wyjąc ciasto z lodówki , rozwałkować na średnicę 35-40 cm, przełozyc na formę, papier do pieczenia lub siatkę wypiekową i odstawić w ciepłe miejsce na 30minut.
  5. Po 30 minutach położyć na cieście ulubione dodatki i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika i piec 15-20 minut. 
 Sposób -oryginalna i chrupiąca pizza włoska
  1. Wlać wodę do wypiekacza [210g/18˚C] oraz dodać 20 g oliwy oliwek .
  2. Dodać zawartość torebek małej i dużej i mieszać składniki przez 20 minut.
  3. Po 20 minutach mieszania ukształtować ciasto w kulę, przykryć ciasto folia i wstawić do lodówki na 8 do 12 godzin[ najwyższa półka].
  4. Po tym czasie wyjąc ciasto z lodówki ,rozwałkować na średnicę 35-40 cm, przełozyc na formę, papier do pieczenia lub siatkę wypiekową i odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut.
  5. Po 45 minutach położyć na cieście ulubione dodatki i wstawić do nagrzanego do 210 ˚C piekarnika i piec 15-20 minut. 

Skład mieszanki: wysokoglutenowa mąką pszenna t500, naturalny kwas pszeniczny, naturalny zakwas żytni, sól, cukier, drożdże instant.   
Na zdjęciu widać,że zapomniałam zmienić  mieszadło haha..













Komentarze

  1. Czasem mi się zdaję, że pizzę mogłabym jeść codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm uwielbiam pizzę ;) Mogłabym jeść zawsze i wszędzie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ..ja tak samo..a potem dupa rośnie haha..

      Usuń
  3. pycha:) dzisiaj też robię pizzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja córa znów się upomina o pizzę..i chyba trza znow coś zrobić.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.