Nacinane drożdżówki z chałwą



U mnie znów drożdżowo.. były drożdżówki z chałwą i były szybko zjedzone..a ciasto drożdżowe według przepisu Śliwki jest bardzo pyszne..więc jest powtórka..ale tym razem bułeczki zrobiłam ciut inaczej..moja sąsiadka tak robiła ..a ja "skradłam " jej sposób formowania bułek.. Takie bułeczki fajnie wyglądają po upieczeniu..a nadzienie może być dowolne..u mnie znów z chałwą..Ja oczywiście ciasto zrobiłam w automacie do chleba..a raczej robił mój automat ..

  • 36 dkg mąki pszennej chlebowej 
  • 4 łyżeczki suszonych drożdży instant 
  • 1 łyżeczki soli 
  • 12 dkg cukru 
  • 5 dkg miękkiego masła 
  • ok. 200 ml wody 
  • 2 jajka 
dodatkowo 
  • margaryna 
  • chałwa 
  • jajko do posmarowania bułek 
Pomieszać w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.Zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę,.Zagniatać, aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.Wsadzić ciasto do miski i owinąć miskę folią spożywczą.Odłożyć w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować masłem, posypać pokruszoną chałwą i zwinąć w rulon jak roladę. Roladę pociąć na kilku centymetrowe kawałki.Każdy kawałek lekko naciąć [ w 2 miejscach ] z jednej strony do połowy , a następnie z drugiej strony, tak, aby nacięcia się nie schodziły.Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem, można dodatkowo posypać cukrem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,aż bułeczki pięknie się zarumienią.


Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.