środa, 3 października 2012

Drożdżówki z chałwą


Pyszne, mięciutkie bułeczki ..z kruszonką z dodatkiem chałwy..Przepis znaleziony na blogu Smakowity chleb.Ja ciut zmieniłam... zrobiłam z większej porcji , do kruszonki dodałam chałwę..zapomniałam posmarować bułeczki jajkiem..no i moje ciast wyrabiał automat do chleba..no i tam oczywiście rosło..super sprawa..wrzucamy składniki do automatu..ustawiamy odpowiedni program..i gotowe..

Przepis cytuję za autorką. u mnie była porcja zwiększona..
  • 180 g mąki pszennej chlebowej 
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży instant 
  • 0, 5 łyżeczki soli 
  • 60 g cukru 
  • 25 g miękkiego masła 
  • ok. 100 ml wody 
  • 1 jajko 
Na kruszonkę:
  • 30 g mąki pszennej 
  • 20 g zimnego masła 
  • 10 g cukru 
  • szczypta soli 
  • odrobina zimnej wody (ok. 1-2 łyżeczki) 
  • chałwa
Pomieszać w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.Zacznij zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę.Zagniatać, aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.Wsadzić ciasto do miski i owinąć miskę folią spożywczą.Odłożyć w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i uformuj ciasta rulon. Pociąć rulon na 4 części jednakowej wielkości.Z każdej części uformować bułeczkę i wyłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Przykryć blachę folią aluminiową i odłożyć ponownie w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni i zrobić kruszonkę.Pomieszać w misce składniki na kruszonkę, aby ciasto miało jednolitą, miękką konsystencję. Owiń ciasto folią aluminiową i wsadzić do lodówki.Gdy bułeczki wyrosną roztrzepać w misce 1 jajko. Posmarować pędzelkiem każdą bułeczkę (delikatnie, aby nie opadły).Wyjąć ciasto na kruszonkę, odrywać małe kawałki i przyklejać do wysmarowanych jajkiem bułeczek (ostrożnie, nie przyciskać, aby nie opadły).Wsadzić do piekarnika i piec, aż bułeczki zbrązowieją. Gdy będą już brązowe wsadzić w nie wykałaczkę, aby sprawdzić, czy ciasto się do niej nie przyklei. Jeśli na wykałaczce nie ma przyklejonego ciasta, oznacza to, że są gotowe.Dać bułeczkom ostygnąć.
Ja wrzuciłam do automatu do chleba najpierw składniki płynne, potem sypkie..ustawiłam program 8....po 1,5 godziny wyjęłam ciasto z automatu i formowałam bułeczki, posypałam kruszonką i odstawiłam do wyrośnięcia.

2 komentarze :

  1. nie wpadłabym na to, by dodac chałwę do drożdżówki, a pomysł pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję..ja zrobiłam takie drożdżówki pierwszy raz..i na pewno nie ostatni..buleczki sa pyszne..

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.