Przejdź do głównej zawartości
Nacinane drożdżówki z chałwą
U mnie znów drożdżowo.. były drożdżówki z chałwą i były szybko zjedzone..a ciasto drożdżowe według przepisu Śliwki jest bardzo pyszne..więc jest powtórka..ale tym razem bułeczki zrobiłam ciut inaczej..moja sąsiadka tak robiła ..a ja "skradłam " jej sposób formowania bułek.. Takie bułeczki fajnie wyglądają po upieczeniu..a nadzienie może być dowolne..u mnie znów z chałwą..Ja oczywiście ciasto zrobiłam w automacie do chleba..a raczej robił mój automat ..
- 36 dkg mąki pszennej chlebowej
- 4 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczki soli
- 12 dkg cukru
- 5 dkg miękkiego masła
- ok. 200 ml wody
- 2 jajka
dodatkowo
- margaryna
- chałwa
- jajko do posmarowania bułek
Pomieszać w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Dodać miękkie, kremowe masło w temperaturze pokojowej.Zagniatać ciasto, powoli dodając ciepłą wodę,.Zagniatać, aż osiągnie jednolitą, lekko lepką konsystencję.Wsadzić ciasto do miski i owinąć miskę folią spożywczą.Odłożyć w ciepłe miejsce (na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny, aż podwoi objętość.Po upływie tego czasu wyłożyć ciasto na obsypaną mąką stolnicę/blat i rozwałkować ciasto na prostokąt, posmarować masłem, posypać pokruszoną chałwą i zwinąć w rulon jak roladę. Roladę pociąć na kilku centymetrowe kawałki.Każdy kawałek lekko naciąć [ w 2 miejscach ] z jednej strony do połowy , a następnie z drugiej strony, tak, aby nacięcia się nie schodziły.Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym jajkiem, można dodatkowo posypać cukrem.Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni,aż bułeczki pięknie się zarumienią.
Fajowe ;)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki sa pyszne, a jeszcze z chałwą, to już rewelacja
OdpowiedzUsuńOj tak.pychotka..
Usuńfajnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję..
UsuńZa chałwą nie przepadam, ale taką bułeczkę bym wsunęła :)
OdpowiedzUsuńz chałwą to bym chętnie zjadła
OdpowiedzUsuńCzęstujcie się...
OdpowiedzUsuńUwielbiam chałwę! Takie drożdżówki muszą być pyszne!
OdpowiedzUsuń