Parówki w cieście drożdżowym


Parę dni temu były mini pizze faworki, a tym razem z takiego samego ciasta drożdżowego są parówki..

  • 50 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 5 dkg margaryny
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • parówki
Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[Ja robiłam wszystko w automacie do chleba].Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Posmarować białkiem Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułozyć na blaszce posmarowanej olejem.Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Upiec do zarumienienia.

Komentarze

  1. uwielbiam takie bułeczki:)świetne by wziąć na drugie śniadanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię takie bułeczki z wytrawnym dodatkiem, czasem rano kompletnie nie mam ochoty na słodkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem dla odmiany dobrze coś zjeść i z wytrawnym nadzieniem..można dodatkowo dodac jeszcze ser żółty..

      Usuń
  3. Too jest najbardziej przerażające danie jakie w życiu widziałam! Chociaż, mój mały brat był by zachwycony : )

    OdpowiedzUsuń
  4. fajny przepis, ciasto super na pewno;) ale mam dylemat co do parowek? maz kupil jakies na wage od kani, nie jadlam ich.. myslicie ze beda w porzadku:)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też takich nie jadłam..ale powinny być dobre.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.