Przejdź do głównej zawartości
Parówki w cieście drożdżowym
Parę dni temu były mini pizze faworki, a tym razem z takiego samego ciasta drożdżowego są parówki..
- 50 dkg mąki
- 1 jajko
- 5 dkg margaryny
- szczypta soli
- 100 ml mleka
- 5 dkg drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- parówki
Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Margarynę rozpuścić i lekko ostudzić.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.[Ja robiłam wszystko w automacie do chleba].Wyrośnięte ciasto rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Posmarować białkiem Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułozyć na blaszce posmarowanej olejem.Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Upiec do zarumienienia.
uwielbiam takie bułeczki:)świetne by wziąć na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńMoja młodsza córka tez uwielbia takie bułki.
UsuńJa wole z parOwką
OdpowiedzUsuńZ parOwką? Te bułki są z parówką.
Usuńlubię takie bułeczki z wytrawnym dodatkiem, czasem rano kompletnie nie mam ochoty na słodkie
OdpowiedzUsuńCzasem dla odmiany dobrze coś zjeść i z wytrawnym nadzieniem..można dodatkowo dodac jeszcze ser żółty..
UsuńToo jest najbardziej przerażające danie jakie w życiu widziałam! Chociaż, mój mały brat był by zachwycony : )
OdpowiedzUsuńA dlaczego przerażające?? bo nie rozumiem.
Usuńfajny przepis, ciasto super na pewno;) ale mam dylemat co do parowek? maz kupil jakies na wage od kani, nie jadlam ich.. myslicie ze beda w porzadku:)?
OdpowiedzUsuńJa też takich nie jadłam..ale powinny być dobre.
Usuń