Bułki śniadaniowe II


Parę dni temu piekłam bułeczki, które robi się wieczorem , a rano piecze..świetna sprawa z takimi bułeczkami..ale poszperałam trochę w internecie i znalazłam jeszcze lepszy przepis..wieczorem robimy ciasto , formujemy bułeczki i wstawiamy do lodówki, a rano wyciągamy z lodówki, nagrzewamy piekarnik , pieczemy i zajadamy się.. 
  • 1 szkl. mleka 
  • 2 i 1/2 dkg roztopionego masła 
  • 1 jajko (roztrzepane) 
  • 500 g mąki pszennej (lub mieszanej) 
  • 1/2 łyżeczki soli (moim zdaniem za mało) 
  • 2 i 1/2 dkg świeżych drożdży (lub 1 op. suszonych) 
  • mleko do smarowania bułek 
Wszystko w odpowiedniej kolejności wsadzić do maszyny i zarobić.Ciasto podzielić na 12 części i uformować z nich okrągłe bułki.Położyć na blachę, przykryć i wstawić na noc na dół do lodówki.Rano wyciągnać przynajmniej na 30-40 minut przed pieczeniem.W tym czasie nastawić piekarnik na 250 'C.Blachę połozyć najlepiej blisko nagrzewającego się pieca.Przed samym pieczeniem posmarować mlekiem.Piec około 8 minut.



Komentarze

  1. Od dawna szukałam takiego przepisu. Zapisuję i wypróbuję w weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wyglądają:) Wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  3. OOO, jaki fajny przepis, nie musiałabym wstawać 1, 5 godziny szybciej od moich chłopaków;) pysznie wyglądają!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak one smacznie wyglądają! :) I na pewno są pyszne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.