Łatwy , biały chleb na zakwasie



Przepis na ten pyszny i prosty do zrobienia chlebek znalazłam na blogu Liski. Polecam..

  • 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
  •  1 płaska łyżeczka soli
  • 250-300 g wody (w zależności od płynności zakwasu)
  • 8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego


Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.

                                                         

Komentarze

  1. Uwielbiam taki świeży chlebek. :) Ślicznie Twój wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdrowych i wesołych Świąt życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podoba mi się Twój blog i zamieszczone w nim przepisy. Gratuluję! Zapraszam do siebie www.kuchniacaroline.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.