Postanowiłam sama zrobić zakwas ...Przepisów na zakwas żytni w internecie znalazłam sporo, ale korzystałam z tego.Zakwas mam , ale chwilowo brak czasu na pieczenie chleba...
- 1 dzień 
rano – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
wieczorem – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody - 2 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
 - 3 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
 - 4 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
 - 5 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
 
Jeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość mąki.
Oczywiście może się zdarzyć, że po 5 dniach zakwas będzie jeszcze słaby.  Dla bezpieczeństwa możecie ten proces przedłużyć do 7 dni. Potem warto  schować zakwas do lodówki, na 1-2 dni, wyjąć, dokarmić i dopiero upiec  chleb.  
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.