Zakwas żytni


Postanowiłam sama zrobić zakwas ...Przepisów na zakwas żytni w internecie znalazłam sporo, ale korzystałam z tego.Zakwas mam , ale chwilowo brak czasu na pieczenie chleba...

  • 1 dzień
    rano – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
    wieczorem – 1/2 szklanki mąki żytniej + 1/2 szklanki wody
    • 2 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
    • 3 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
    • 4 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
    • 5 dzień rano – 1 łyżka mąki żytniej + 1 łyżka wody
    Jeśli zakwas jest zbyt rzadki warto zwiększyć ilość mąki.
    Oczywiście może się zdarzyć, że po 5 dniach zakwas będzie jeszcze słaby. Dla bezpieczeństwa możecie ten proces przedłużyć do 7 dni. Potem warto schować zakwas do lodówki, na 1-2 dni, wyjąć, dokarmić i dopiero upiec chleb. 

    Komentarze