Przepis na ten pyszny i prosty do zrobienia chlebek znalazłam na blogu Liski. Polecam..
- 500 g mąki pszennej (najlepiej chlebowej, ale może być dowolna mąka pszenna)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 250-300 g wody (w zależności od płynności zakwasu)
- 8 g świeżych lub 3/4 łyżeczki suchych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Przepis dodaję do akcji Domowe pieczywo dla alergika.
Uwielbiam taki świeży chlebek. :) Ślicznie Twój wygląda.
OdpowiedzUsuńDziekuję bardzo..
UsuńZdrowych i wesołych Świąt życzę:)
OdpowiedzUsuńDziekuję i wzajemnie.
UsuńBardzo podoba mi się Twój blog i zamieszczone w nim przepisy. Gratuluję! Zapraszam do siebie www.kuchniacaroline.pl
OdpowiedzUsuń