Przejdź do głównej zawartości
Maślankowe naleśniki z wanilią
Smażyłam te naleśniki dwa razy [ wypróbowałam kilka przepisów na pancakes , ale nie zdążyłam jeszcze opublikować, ale przyjdzie pora i na nie] i powiem szczerze , że są bardzo smaczne i chyba najlepsze z tych już wypróbowanych wcześniej..Pierwszy raz zrobiłam według oryginału , a za drugim razem okazało się , że w kartoniku została tylko szklanka maślanki..I cóż ..dałam szklankę śmietanę...A efekt..Proszę - na zdjęciu.. Przepis cytuję za Agatą.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
- 2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
- 2 filiżanki maślanki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki oleju
- nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.
Lubimy i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńależ one muszą cudownie pachnieć wanilią!
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam takich pyszności na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń