Przejdź do głównej zawartości
Maślankowe naleśniki z wanilią
 
Smażyłam te naleśniki  dwa razy [ wypróbowałam kilka przepisów na pancakes , ale nie zdążyłam jeszcze opublikować, ale przyjdzie pora i na nie] i powiem szczerze , że są bardzo smaczne i chyba najlepsze z tych już wypróbowanych wcześniej..Pierwszy raz zrobiłam według oryginału , a za drugim razem okazało się , że w kartoniku została tylko szklanka maślanki..I cóż ..dałam szklankę śmietanę...A efekt..Proszę - na zdjęciu.. Przepis cytuję za Agatą.
Składniki (na ok. 20 sztuk):
-   2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
-   2 filiżanki maślanki
-   1/2 łyżeczki soli
-   2 łyżeczki proszku do pieczenia
-   1/2 łyżeczki sody
-   2 łyżki cukru
-   2 jaja
-   2 łyżki oleju
-   nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
  Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi  składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na  sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na  teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać  ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą. 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
Lubimy i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńależ one muszą cudownie pachnieć wanilią!
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam takich pyszności na śniadanie :)
OdpowiedzUsuń