Maślankowe naleśniki z wanilią

Smażyłam te naleśniki  dwa razy [ wypróbowałam kilka przepisów na pancakes , ale nie zdążyłam jeszcze opublikować, ale przyjdzie pora i na nie] i powiem szczerze , że są bardzo smaczne i chyba najlepsze z tych już wypróbowanych wcześniej..Pierwszy raz zrobiłam według oryginału , a za drugim razem okazało się , że w kartoniku została tylko szklanka maślanki..I cóż ..dałam szklankę śmietanę...A efekt..Proszę - na zdjęciu.. Przepis cytuję za Agatą.

Składniki (na ok. 20 sztuk):
  • 2 filiżanki (ok.240 ml) mąki
  • 2 filiżanki maślanki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • nasionka z 1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Żółtka lekko ubić z olejem i maślanką. Dodać mąkę z pozostałymi suchymi składnikami oraz ziarenkami wanilii i cukrem. W drugiej misce ubić na sztywno białka. Delikatnie połączyć ciasto z białkami. Smażyć na teflonowej patelni (bez tłuszczu) do zarumienienia placuszków. Podawać ciepłe z odrobiną masła i syropem klonowym albo konfiturą.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.