Barszcz biały wielkanocny

Przepis znalazłam dawno temu  w gazetce Przyślij przepis, zaciekawił mnie, a że niedługo święta , więc postanowiłam wypróbować wcześniej .Polecam innym , naprawdę jest smaczny , ta kapusta nadaje smaku zupie..
  • 2 białe kiełbasy
  • 0,60 kg kapusty kiszonej
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • garść majeranku
  • 2 op. barszczu białego
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg śmietany
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
Do garnka a wodą [ około1.5 l] wkładamy liść laurowy, kiełbasę, solimy.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru wkładamy kapustę, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy około 30 minut.Odcedzamy [ kapustę można zużyć do czegoś innego np. pierogów lub zawijańców],wywar zostawiamy. Barszcze rozrabiamy w około 1 szkl. wody i wlewamy do wywaru, doprawiamy. Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy 5 minut.. Kiełbasę kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.


Komentarze

Publikowanie komentarza

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.