Przepis znalazłam dawno temu w gazetce Przyślij przepis, zaciekawił mnie, a że niedługo święta , więc postanowiłam wypróbować wcześniej .Polecam innym , naprawdę jest smaczny , ta kapusta nadaje smaku zupie..
- 2 białe kiełbasy
- 0,60 kg kapusty kiszonej
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- garść majeranku
- 2 op. barszczu białego
- 3 ząbki czosnku
- 20 dkg śmietany
- 6 jajek ugotowanych na twardo
Do garnka a wodą [ około1.5 l] wkładamy liść laurowy, kiełbasę, solimy.Gotujemy na małym ogniu około 20 minut. Wyjmujemy kiełbasę, a do wywaru wkładamy kapustę, ziele angielskie i czosnek. Gotujemy około 30 minut.Odcedzamy [ kapustę można zużyć do czegoś innego np. pierogów lub zawijańców],wywar zostawiamy. Barszcze rozrabiamy w około 1 szkl. wody i wlewamy do wywaru, doprawiamy. Zabielamy śmietaną i wsypujemy majeranek, gotujemy 5 minut.. Kiełbasę kroimy w plasterki, a jajka w ćwiartki i wkładamy do talerzy z barszczem.
Zapachniało świętami :)
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki- czasu trochę do świąt jeszcze trochę jest, ale szybko zleci..
OdpowiedzUsuń