Zawijańce z pieczarkami i kapustą

Drożdżowe zawijańce z pieczarkami i kapustą. Farsz można kombinować według swoich upodobań ,ale jak dla mnie najlepiej smakują z kapustą i pieczarkami.
  • 70 dkg mąki 
  • 2 dkg drożdży świeżych
  • około 1 szkl.ciepłej  wody[ ile zabierze ciasto]
  • 40 dkg kapusty kiszonej
  • 60 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1-2 jajka  
  • 1 szkl. bułki tartej
Kapustę ugotować ,odcisnąć i pokroić. Pieczarki podsmażyć z cebulą ,przyprawić pieprzem i solą. Połączyć z kapustą i jeszcze chwilę smażyć razem. Do mąki wkruszyć drożdże. Zarobić ciepłą wodą i wyrobić na elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć jak krokiety.Na chwilę przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. [Ja  prawdę mówiąc nie czekam , tylko zaczynam od pierwszego zwiniętego krokieta]. Panierować  w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor.

Komentarze

  1. i kubeczek czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie trzeba:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulinarne smaki- dziękuję.
    Aniu-Zgadza się z tym barszczem , choć moje córki zajadają się nimi i bez barszczu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie jestem na tak. Uwielbiam takie paszteciki. Jak już mówiła przedmówczyni, jeszcze barszczyk i pełnia szczęścia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.