Przejdź do głównej zawartości
Zawijańce z pieczarkami i kapustą
Drożdżowe zawijańce z pieczarkami i kapustą. Farsz można kombinować według swoich upodobań ,ale jak dla mnie najlepiej smakują z kapustą i pieczarkami.
- 70 dkg mąki
- 2 dkg drożdży świeżych
- około 1 szkl.ciepłej wody[ ile zabierze ciasto]
- 40 dkg kapusty kiszonej
- 60 dkg pieczarek
- 1 cebula
- 1-2 jajka
- 1 szkl. bułki tartej
Kapustę ugotować ,odcisnąć i pokroić. Pieczarki podsmażyć z cebulą ,przyprawić pieprzem i solą. Połączyć z kapustą i jeszcze chwilę smażyć razem. Do mąki wkruszyć drożdże. Zarobić ciepłą wodą i wyrobić na elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym ułożyć porcję farszu i zwinąć jak krokiety.Na chwilę przykryć ściereczką do lekkiego podrośnięcia. [Ja prawdę mówiąc nie czekam , tylko zaczynam od pierwszego zwiniętego krokieta]. Panierować w jajku i bułce. Smażyć na złoty kolor.
Smakowite te zawijańce
OdpowiedzUsuńi kubeczek czerwonego barszczu i nic więcej do szczęścia nie trzeba:)
OdpowiedzUsuńKulinarne smaki- dziękuję.
OdpowiedzUsuńAniu-Zgadza się z tym barszczem , choć moje córki zajadają się nimi i bez barszczu.
Zdecydowanie jestem na tak. Uwielbiam takie paszteciki. Jak już mówiła przedmówczyni, jeszcze barszczyk i pełnia szczęścia :)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńzjadłabym