Przejdź do głównej zawartości
Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami
Moja córka lubi pierogi , została kapusta i oto pierogi.
- 3 szkl. mąki
- 3/4 szkl. wrzątku
- 1/3 szkl. zimnej wody
- 0,30 kg pieczarek
- 0,30 kg kapusty kiszonej [ ja użyłam pozostałej z gotowania barszczu ]
Kapustę podsmażyć razem z pieczarkami.Mąkę zalać wrzątkiem i zaraz zimną wodą, wymieszać łyżką, przykryć pokrywą na 20 minut. Następnie wyrobić, przykryć pokrywą i odstawić na następne 20 minut. Na koniec jeszcze raz wyrobić, rozwałkować , wycinać kółka, nałożyć farsz i sklejać pierogi.Gotować w osolonej wodzie. Polać zeszkloną cebulką.
U mnie w domu wszyscy kochają pierogi. Najbardziej ruskie, ale na drugim miejscu są chyba właśnie z kapustą i grzybami. Polecam też z soczewicą:)
OdpowiedzUsuńAniu - nigdy nie jadłam z soczewica , muszę kiedy spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kapusta!
OdpowiedzUsuńbasiaP- ja też i moja jedna córka tak samo je uwielbia..
OdpowiedzUsuń