piątek, 6 stycznia 2017

Szczodraki na święto 3 króli


Na blogu mam już 2 wpisy z ciastami na święto 3 króli [ klik, klik], a tym razem upiekłam szczodraki. Szczodroki zgodnie z tradycją przybierały różne kształty: rogala, warkocza, gwiazdy, a nawet korony..były z nadzieniem słodkim, wytrawnym lub bez nadzienia.Zgodnie z tradycją przygotowywano w przeddzień Święta Trzech Króli, a potem rozdawano je dzieciom, gościom i kolędnikom.Moje szczodraki są na słodko w kształcie bułeczek, odrywanych..mniam...pyszne, polecam..przepis znalazłam tutaj , zrobiłam z połowy porcji i wg mnie ciasto było troszkę za luźne i dodałam troszkę więcej mąki..no, ale to wiadomo, zależy też od mąki.No i moje bułeczki są nierówne..miały w sumie też być inaczej ułożone..ale tak to jest jak w między czasie się rozmawia przez telefon..
Wypieki na święto 3 króli można zobaczyć także u :Gosi, Asi..
  • 1 kg mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl.śmietany 36% [ dałam 18%]
  • 250 gram masła 
  • 6 dkg drożdży 
  • 10 dkg cukru
  • szczypta soli
  • 3 białka

  • żółtko do smarowania bułeczek [ u mnie jajko z odrobiną mleka]
  • 3 łyżki startych migdałów[ u mnie cukier]
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać do 150 gr mąki, 100 ml letniego mleka. Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypać do miski, dodać rozczyn, podgrzane mleko i śmietanę, stopione i ostudzone masło, cukier, sól i zagnieść lśniące i gładkie ciasto, następnie dodać białka i dalej zagniatać. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.Kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni, na środku ułożyć nadzienie, a następnie zlepić formując kulę.
Przygotowane bułeczki układać w formie wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem z łyżką mleka, posypać cukrem lub migdałami.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20-30 minut.







12 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Tak, bez żółtek..chociaż jak przeglądałam przepisy to gdzieś w 1 miejscu natknęłam się, że były 3 jajka zamiast 3 białek.

      Usuń
  2. Super wypiek Bożenko :-) Dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne te Twoje szczodraki! u mnie za to wytrawne z nadzieniem z kapusty, dziękuję za wspólne pieczenie! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie znałam tego rodzaju wypieku, ale bułeczki (jeśli tak je mogę nazwać ) wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy przepis, widzę, że szczodraki występują też na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zabieram jednego, wyglądają bardzo smacznie :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczodraki jak malowane!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogłam do Ciebie zajrzeć zanim zrobiłam swoje bo ten przepis bardziej mi się podoba bo choć bardzo podobny to ma więcej masła przez co pewnie były pyszniejsze :) choć moje nie były też złe :) Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. nie wiedziałam, że to się tak nazywa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.