czwartek, 25 lipca 2013

Smażona fasolka szparagowa po chińsku

Była fasolka po grecku i po katalońsku ..pora na fasolkę po chińsku [ inne czekają jeszcze w kolejce do wypróbowania]..Pomysł na fasolkę po chińsku podpatrzyłam u Mirabelki, która znalazła przepis w książeczce „Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska”.



  • 450g fasolki szparagowej 
  • 2 świeże czerwone papryczki chili (u mnie kawałek zwykłej zielonej  papryki i szczyptę mielonego chili)
  • 2 łyżki oleju
  • ½ łyżeczki mielonego anyżu 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki klarownego miodu
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego [olej ryżowy Oleofarm]

Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ewentualnie przekroić na połówki. Ugotować ją al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzić.Paprykę pokroić w cienkie paseczki, usuwając nasiona. W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę i smażyć, mieszając, przez 1 minutę. Dodać pokrojoną paprykę, anyż , posiekany czosnek i smażyć, mieszając, jeszcze 30 sekund. 
Wymieszać sos sojowy, miód i olej sezamowy i dodać do woka. Gotować przez 2 minuty, mieszając fasolkę z sosem. Podawać od razu.


Fasola w letniej odsłonieWarzywa Strączkowe - edycja letnia

6 komentarzy :

  1. też jestem wielbicielką fasolki szparagowej i testuję właśnie różne warianty:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiała cudownie smakować ;) Przy najbliższej okazji wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię fasolkę, pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.