Ciasto z rabarbarem i pianką orzechową


Ciasto z wykorzystaniem białek pozostałych ze słodkiego serca..
Przypominam o konkursie..macie czas jeszcze do północy, a w poniedziałek wyniki..
  • 1 kg rabarbaru
  • 20 dkg cukru
  • 2 budynie śmietankowe 
  • 12,5 dkg masła
  • 12,5 dkg cukru
  • 20 dkg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 3 białka
    • 12,5 dkg cukru pudru
    • 5 g mielonych orzechów
    Rabarbar obrać i pokroić w kostkę, zasypać cukrem i zostawić np.na noc.Następnie odcedzić.Na soku [ w razie potrzeby uzupełnić wodą , aby było 1/2 litra] ugotować budyń.Dodać  rabarbar i wymieszać.
    Masło z cukrem, mąką , jajkiem i proszkiem do pieczenia wyrobić, rozwałkować na blachę, a na ciasto wyłożyć ugotowany budyń z rabarbarem.Na budyń wyłożyć białka ubite z cukrem pudrem i orzechami.Piec na złoty kolor około 60 minut w temp.170 stopni.






                                                     Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012

    Komentarze

    1. rabarbar w cieście jest super!

      OdpowiedzUsuń
    2. Pysznie musi smakować z tą orzechową bezą;)

      OdpowiedzUsuń
    3. pięknie wygląda, takie zieloniutkie :)

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.